FARSTAHJÄLTAR

Farstamuggen kostar 100 kr och du köper den vid infodisken i Farsta Centrum.
Har du inte möjlighet att ta dig dit men vill stötta ändå, då kan du Swisha valfritt belopp till 123-493 17 47 och skriva namnet på den hjälten du vill att ditt bidrag ska gå till.
Ditt bidrag går oavkortat till den Farstahjälte du väljer.
Vi ser Farstamuggen som en symbol för en stadsdel där vi bryr oss om varandra!

Igor Solomko - Kampsportstränare
Igor drömmer om ett eget sportcenter där barnen tränar gratis och där all utrustning finns, men innan den drömmer blir verklighet drömmer han om en egen lokal med judomattor så att han kan börja träna nedfällningar och kast med barnen.
- För mig handlar kampsport om respekt för sig själv och andra. Och det är något som många barn kämpar med idag. När man bygger upp sig själv och blir säker på sig själv, finns det ingen anledning att vara elak mot någon annan, berättar Igor.
Vid sidan av kampsportandet är Igor konstnär och det är något som han gärna kombinerar med träningen för att lära barnen att uttrycka sig på flera sätt. Själv började han skapa som sjuåring men det är först på senare år som han satsat på konsten.
Inom kort kommer jag att arrangera en liten ”efter-träningen-kväll” som belöning för att barnen har kämpat och tränat så hårt under hösten. Då kommer vi leka och måla tillsammans i några timmar – och äta korv med bröd! Avslutar Igor.

Pelle Olofsson - Fotbollstränare
Pelle drömmer om att starta en organisation som hjälper unga fotbollstjejer att bli trygga individer både på och utanför planen. Drömmen är en en plats och ett forum för samtal, läxhjälp, mellis och fotboll så klart. När han började träna sina tjejer hade de 1 träning i veckan, oftast sena kvällstider. Idag har de minst lika många träningar som killarna.
- Jag insåg snabbt att vi inte kommer att få något gratis. Därför blev vårt mantra att vi måste synas och höras .
Både tjejerna på planen, föräldrarna vid sidolinjen och jag inom klubben.
Idag har vi en fantastisk supporterskara av föräldrar som hejar och peppar under matcherna, tjejerna tar självklar plats på planen och jag utmanar klubben inifrån, berättar Pelle med ett leende.
Pelles arbete grundar sig i alla människors lika värde. Tyvärr är det inte alltid så.
De tjejer han tränar har redan fått känna av samhällets orättvisor trots sin ringa ålder.
Fotbollstränaren Pelle drömmer om att starta en organisation som hjälper unga fotbollstjejer både på och utanför planen.

Sandra Axelsson och Ella Olsson - Nattvandrare
Sandra och Ella drömmer om ett större vuxenengagemang och en plats där de kan förvara sin utrustning. De drömmer om varma handskar, mössor och termosar med kaffe till nattvandrarna – och godis till ungdomarna.
- När vi är ute och nattvandrar är det alltid lättare att få kontakt med ungdomarna om vi har något att bjuda på, som godis t ex. Då öppnar de upp och börjar prata med oss och berättar vad som händer och hur de har det, berättar Ella.
Sandra och Ella lärde känna varandra i mars genom Facebookgruppen Nattvandrarna Farsta och de blev kompisar direkt. Sandras son är 16 år och Ellas barn är 6 år och 10 år. För Ella handlar det om att vara närvarande och lära sig om den tonårsvärld hennes barn snart är en del av.
För Sandra är det självklart att vara där för hennes son, hans kompisar och andra ungdomar.
Det vi verkligen behöver är att bli fler vuxna som är ute och vandrar.
Vi går i grupper om tre personer och det är alltid väldigt trevligt. Så min förhoppning med den här kampanjen är förutom att vi får stöd att fler går med i Facebookgruppen Nattvandrarna Farsta. Tillsammans gör vi verkligen skillnad, säger Sandra.

Shervin Mehdi Nejad - Grundare Ung & Stolt
Shervin drömmer om ett kök i Ung & Stolts lokal där han kan laga mat, baka, prata om livet och inspirera ungdomarna att tänka på vad de äter – och även se till att de får i sig något.
Många av de som kommer hit har trassliga hemförhållanden där det inte är givet att det står mat på bordet varje kväll. Andra är hemmasittare som äter dåligt och behöver hjälp att aktivera sig, berättar Shervin.
En gång i veckan har de ett fik öppet och det skulle han vilja utöka. Vi vill ge de här ungdomarna en plattform att bygga en annan framtid ifrån. Att då få lära sig baka och sedan sälja det du gjort är ett litet steg i rätt riktning.
Shervin, som själv är uppvuxen i Farsta och har en stökig bakgrund bakom sig, tycker att vi äldre har ett ansvar mot de yngre att vara bra förebilder, att finnas där utan att döma, att visa på en annan väg.
Därför flyttade han tillbaka och startade Ung&Stolt 2012. 
Vi har vunnit priser och varit med i Morgonsoffan på TV, men den finaste bekräftelsen jag har fått är brev från ungdomar som har det svårt och det faktum att vi har hjälpt drygt 10 ungdomar till en bättre framtid, avslutar Shervin.