Frågor & svar om parkeringssystemet

1. Vad innebär Autopay-systemet?
Svar: Det är ett enkelt parkeringssystem utan p-skiva, bommar och parkeringsbiljetter. Det fungerar ungefär som trängselskatten, när du åker in på parkeringen registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar. En annan kamera registrerar när du åker ut ur garaget och då avslutas din parkering, om du inte har valt att avsluta din parkering i betalautomaten. Det bästa med systemet är att du aldrig behöver oroa dig för parkeringsböter, utan kan uträtta dina ärenden i köpcentret i lugn och ro.

2. Vad kostar det att parkera?
Svar: Vi erbjuder alltid 2 timmars fri parkering per dygn. Därefter tillkommer en avgift om 23 kr per påbörjad halvtimme (max 228 kr/dag)

3. Hur betalar jag?
Svar: Det finns 4 olika betalalternativ.
Betalautomat- Betala med kort i betalautomaten innan du lämnar parkeringen. Du har sen 15 minuter på dig att åka ut ur garaget. Betalautomaterna är placerade vid entréerna.
Betala i efterhand - Betala i efterhand med kort inom 48 timmar på https://autopay.io/ 
Automatisk betalning - Koppla ditt kort på https://autopay.io/  så dras parkeringsavgiften per automatik varje gång du parkerar i en Autopay-anläggning. 
Faktura – Om du inte gör något av ovan alternativ skickas en faktura till fordonsägaren.

4. Jag vill betala inom 48 timmar i efterskott med betalkort, hur gör jag?
Svar: Skriv in ditt registreringsnummer här så får du fram information om de obetalda parkeringarna för din bil inom de senaste 48 timmarna. Kortbetalningen sker säkert via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalningar. Observera att du inte kan betala med bensinkort.

5. Jag vill registrera automatisk betalning med kort, hur fungerar det?
Svar: Du skapar ett konto på https://autopay.io/  och under ”Mina betalkort” kan du enkelt ansluta ditt kontokort för automatisk debitering. I samband med denna registrering får du möjlighet till automatisk betalning i alla Autopay-anläggningar. Du kan fortfarande avsluta och betala din parkering på plats i betalautomaten. Alla kvitton för köp genom automatisk debitering hittar du också under ”Mina betalkort”.
All kortbetalning samt registrering sker via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalning. Du kan endast registrera ett kort och måste verifiera det med Mobilt BankID. Bensinkort fungerar ej.  När du registrerar ditt kort reserveras 1kr på ditt konto men debiteras inte, det är gratis att registrera kortet.

6. Jag har skapat ett konto, men jag vill byta bil.
Svar: Om du byter bil är det viktigt att du tar bort det registreringsnumret från ditt registrerade konto och uppdaterar med ett nytt. Annars kommer du att fortsatt bli debiterad för den bilens parkeringskostnader om du har lagt in ditt kort under ”Mina betalkort”. Byta bil gör du under https://autopay.io/ och ”Mina bilar”.

7. Hur fungerar det om jag har en företagsbil?
Svar: Om du har en företagsbil där företaget står för alla dina bilkostnader kan du registrera ditt företagskort på https://autopay.io/ och alla parkeringsavgifter dras automatiskt från det registrerade kortet varje gång du parkerar i garaget.

8. Hur fungerar det om jag hyr en bil på tex. Europcar?
Svar: Om du leasar en bil så faktureras det företag som äger bilen, de i sin tur brukar debitera den som hyrt bilen. Besöker du Farsta Centrum med hyrbil kan du betala avgiften direkt i betalautomaten, eller betala din avgift online inom 48 timmar på https://autopay.io/ 

9. Hur mycket är fakturaavgiften på?
Svar: 30 kr

10. Vad tar kameran bild på?
Svar: Kameran tar bara bild på registreringsnumret, ingenting runtomkring. Vi följer kameraövervakningslagen.

11. Vad säger kameraövervakningslagen?
Svar: Om man står under de fria timmarna och inte har en avgift att betala så anonymiseras uppgifterna och bilderna tas bort direkt. För de som genomför en betalning så sparas bilderna i 60 dagar innan bilderna raderas.

12. Hur fungerar registreringen?
Svar: När du kör in och ut ur garaget läser kamerorna av din bils registreringsnummer och mäter av hur länge du har varit inne i garaget. Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och om du har ett belopp att betala.

13. Om jag kör någon annans bil, vem får fakturan?
Svar: Fakturan skickas till fordonets ägare.

14. Hur fungerar det med utländskregistrerade bilar?
Svar: Beroende på vilket land bilen kommer ifrån kan vi skicka faktura till bilens ägare, bäst är att betala i betalautomaten.

15. Jag kör motorcykel, behöver jag betala för parkeringen?
Svar: Alla registreringsnummer som blir avlästa får betala parkering inklusive motorcyklar och mopeder. Det sitter kameror som läser av även bakskylten om det bara finns en nummerskylt bak. 

16. Jag glömde ta kvitto i betalautomaten, vart kan jag vända mig om jag behöver det i efterhand?
Svar: Behöver du kvitto i efterhand får ni kontakta vår parkeringsleverantör 0771-96 90 08eller  https://www.aimopark.se/sv-se/  har du ett konto i autopay.io finns alla kvitton där.

17. Finns Autopay på fler ställen i Sverige?
Absolut, Autopay finns även i Liljeholmstorget Galleria, Täby Centrum, Nacka Forum, Kista Galleria, Kista Science Tower, Solna Centrum, Sollentuna Centrum, Signalfabriken, ICA MAXI Solna Business Park med mera.